April 19, 2013

Pin It

Mental Ability Question Paper Sample Model Paper

Mental Ability Question Paper Sample Model Paper

Free download pdf PTET Pre Teacher Education Test Rajasthan Last 10 Years Papers with solution, Last Year PTET Rajasthan Question Papers, Previous year PTET Rajasthan Question Papers solved, Where can i get PTET Rajasthan question paper with solution answers Past Previous year Question Papers for Students download free, Old PTET Rajasthan question papers with solution, December Placement Paper Free download pdf Previous year Papers for Students PTET Rajasthan Download free Question bank, PTET Rajasthan Papers, PTET Rajasthan Past Question Papers solved, paf PTET Rajasthan papers free download, 2010 2011 PTET Rajasthan paper Download, PTET Rajasthan Question Paper Download Free, Free download pdf PTET Rajasthan answer Key 2011, PTET Rajasthan Question Paper with answers, PTET Rajasthan Question Paper with Answer key free Download Free PTET Rajasthan Sample question papers PTET Rajasthan Model question papers M.Sc. Biotechnology admission Entrance mock test papers PTET Rajasthan PTET Rajasthan How to crack | reference books latest books PTET Rajasthan Coaching Center Institutes PTET Rajasthan Syllabus vacancies latest books recruitment 2010 2011


Efficiency Test

Directions—(Q. 1–5) Select the related letter/word/number/figure from the given alternatives.

1. Book : Publisher :: Film : ?
(A) Writer
(B) Editor
(C) Director
(D) Producer
Ans : (D)

2. Menu : Food :: Catalogue : ?
(A) Books
(B) Library
(C) Newspaper
(D) Rack
Ans : (A)

3. FILM : ADGH :: MILK : ?
(A) ADGF
(B) HDGE
(C) HDGF
(D) HEGF
Ans : (C)


4. BJNT : CIOS :: DHPV : ?
(A) EGQU
(B) EIQW
(C) ELPV
(D) EIOU
Ans : (A)

5. KIJM : QOPS :: MKLO : ?
(A) LMOR
(B) OMNS
(C) KMOQ
(D) OMNQ
Ans : (D)

6. If DELHI is coded as 73541 and CALCUTTA as 82589662, how can CALICUT be coded ?
(A) 5279431
(B) 5978213
(C) 8251896
(D) 8543691
Ans : (C)

7. If in a code language PRINCIPAL is written as MBOQSOMVW and TEACHER is written as FDVSZDB, how is CAPITAL written in that code ?
(A) SVMOFVW
(B) SVMODVW
(C) BVMODVW
(D) SVMIDVW
Ans : (A)

8. A statement followed by two assumptions I and II is given. You have to consider the statement to be true even if it seems to be at variance from commonly known facts. You are to decide which of the given assumptions can definitely be drawn from the given statement. Indicate which one of the four given alternatives is correct ?
Statement : If more encouragement is given to Sports, Indians will win more gold medals at the Olympic Games.
Assumptions : I. Indians do not win gold medals.
II. More encouragement in Sports leads to better performance.
(A) Only I is valid
(B) Only II is valid
(C) Both assumptions are valid
(D) Both assumptions are invalid
Ans : (B)

9. Two statements are given followed by two conclusions I and II. You have to consider the two statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. You have to decide which one of the given conclusions is definitely drawn from the given statements.
Statement : All virtuous persons are happy.
No unhappy person is virtuous.
Conclusions : I. Happiness is related to virtue
II. Unhappy person is not virtuous.
(A) Only I follows
(B) Only II follows
(C) Neither I nor II follows
(D) Both I and II follow
Ans : (D)

10. Rahim travelled straight from point E to F at a distance of 5 km. From F he turned left and travelled 6 km and reached point G, there he took a left turn and travelled 5 km to reach point H. He took another left turn and travelled 2 km and reached point I. How far is he from the starting point ?
(A) 3 km
(B) 4 km
(C) 5 km
(D) 7 km
Ans : (B)

11. A man is facing East, then the turns left and goes 10 m, then turns right and goes 5 m, then goes 5 m to the South and from there 5 m to West. In which direction is he, from his original place ?
(A) East
(B) West
(C) North
(D) South
Ans : (C)

Directions—(Q. 12–17) Find the odd word/letters/number/figure from the given responses.

12. (A) Newspaper
(B) Press
(C) Edition
(D) Audition
Ans : (D)

13. (A) Microbe
(B) Microfilm
(C) Microphone
(D) Microscope
Ans : (A)

14. (A) PRSQ
(B) UWXV
(C) LONM
(D) CEFD
Ans : (C)

15. (A) YXVU
(B) ORQP
(C) KJHG
(D) MLJI
Ans : (B)

16. (A) 43
(B) 53
(C) 63
(D) 73
Ans : (C)

17. (A) 21, 42
(B) 24, 48
(C) 37, 74
(D) 35, 28
Ans : (D)

18. In a coding system PEN is written as NZO and BARK as CTSL. How can we write PRANK in that coding system ?
(A) NZTOL
(B) CSTZN
(C) NSTOL
(D) NTSLO
Ans : (C)

19. If BROTHER is coded as 2456784 SISTER is coded as 919684, What is the code for ROBBERS … ? …
(A) 18, 15, 22, 5, 18, 19
(B) 4562, 684
(C) 9245, 784
(D) 4522849
Ans : (D)

20. A word given in Capital Letters is followed by four answer words. Out of these only one can be formed by using the letters of the given words. Find out that word—
ENVIRONMENT
(A) EMINENT
(B) ENTRANCE
(C) ENTERTAIN
(D) MOVEMENT
Ans : (A)

21. A word is given in capital letters. It is followed by four words. Out of these four words, three cannot be formed from the letters of the word in capital letters. Point out the word which can be formed from the letters of the given word in capital letters—
ARCHITECTURE
(A) LECTURE
(B) UREA
(C) CHILDREN
(D) TENT
Ans : (B)

22. A word given in capital letters is followed by four words. Out of these only one cannot be formed by using the letters of the given word. Find out that word—
REVOLUTIONARY
(A) REVOLT
(B) TRAIL
(C) VOCATION
(D) VOLUNTARY
Ans : (C)

23. Giridharlal's family consists of his wife Radha. 3 sons and 2 daughters. One daughter is yet to be married and the other daughter has a son. Two sons have 2 children each and the third son has 3 children. An old aunt and sonin-law also stay with them. How many members are there in Giridharlal's family ?
(A) 20
(B) 19
(C) 18
(D) 17
Ans : (A)

24. A family went out for a walk. Daughter walked before the father. Son was walking behind the mother and ahead of father. Who walked last ?
(A) Son
(B) Father
(C) Mother
(D) Daughter
Ans : (B)

25. Seema is the daughter-in-law of Sudhir and sister-in-law of Ramesh. Mohan is the son of Sudhir and only brother of Ramesh. Find the relation between Seema and Mohan—
(A) Sister-in-law
(B) Aunt
(C) Cousin
(D) Wife
Ans : (D)

Directions—(Q. 26–32) Select the related letters/word/number/figure from the given alternatives—

26. Orange : Peel : : Nut : … ? …
(A) Pulp
(B) Shell
(C) Kernel
(D) Rind
Ans : (B)

27. Foundation : Edifice : : Constitution : … ? …
(A) Government
(B) State
(C) Nation
(D) Cabinet
Ans : (A)

28. Plat : Botany : : Man : … ? …
(A) Ecology
(B) Psychology
(C) Anthropology
(D) Sociology
Ans : (C)

29. GIKM : TRPN : : JLNP : … ? …
(A) QOMN
(B) WUSQ
(C) PRTV
(D) TVXZ
Ans : (B)

30. ACAZX : DFDWU : : GIGTR : … ? …
(A) JKJQO
(B) JLJQO
(C) JKJOQ
(D) JLJOP
Ans : (B)

31. 63 : 80 : : 120 : … ? …
(A) 125
(B) 143
(C) 170
(D) 180
Ans : (B)

32. 7 : 49 : 56 : : 14 : 196 : 210 : : … ? …
(A) 9 : 81 : 91
(B) 12 : 140 : 156
(C) 21 : 441 : 462
(D) 21 : 440 : 461
Ans : (C)

Directions—(Q. 33–39) Select the related letters/word/number/figure from the given alternatives—

33. (A) Square
(B) Circle
(C) Rectangle
(D) Triangle
Ans : (B)

34. (A) Temple
(B) Mosque
(C) Theatre
(D) Church
Ans : (C)

35. (A) Sweet
(B) Bitter
(C) Salty
(D) Tasteless
Ans : (D)

36. (A) ZMYL
(B) VIUH
(C) REQD
(D) ANBO
Ans : (D)

37. (A) LJNP
(B) ECGI
(C) CAFG
(D) SQUW
Ans : (C)

38. (A) 16—64
(B) 17—68
(C) 20—100
(D) 21—84
Ans : (C)

39. (A) 63
(B) 126
(C) 215
(D) 342
Ans : (B)

40. Which one of the given responses would be a meaningful order of the following—
1. Seed 2. Flower
3. Soil 4. Plant
5. Fruit
(A) 4, 2, 5, 1, 3
(B) 2, 5, 4, 1, 3
(C) 3, 2, 1, 5, 4
(D) 3, 1, 4, 2, 5
Ans : (D)

41. Arrange the following words according to the dictionary—
1. Scenery 2. Science
3. Scandal 4. School
5. Scatter
(A) 3, 5, 1, 4, 2
(B) 3, 5, 4, 1, 2
(C) 5, 3, 4, 2, 1
(D) 5, 3, 2, 1, 4
Ans : (A)

42. A statement followed by two assumptions I and II is given. You have to consider the statement to be true even if it seems to be at variance from commonly known facts. You are to decide which of the given assumptions are implicit in the given statement. Indicate which one of the four given alternatives is correct ?
Statement : All children like icecream and some children like chocolates.
Assumptions : I. Children who like chocolates also like icecream.
II. Pinky does not like
chocolates but she likes ice-cream.
(A) Only assumption I is implicit
(B) Only assumption II is implicit
(C) Both assumptions I and II are is implicit
(D) Neither assumption I nor II is implicit
Ans : (C)

Directions—(Q. 43–44) If you start running from a point towards. North and after covering 4 km you turn to your left and run 5 km, and then again turn to your left and run 5 km, and then turn to your left again and run another 6 km, and before finishing you take another left turn and run I km, then answer questions 43 and 44 based on this information—

43. How many km are you from the place you started ?
(A) 1 km
(B) 2 km
(C) 3 km
(D) 4 km
Ans : (A)

44. In which direction will you be moving while finishing ?
(A) East
(B) West
(C) North
(D) South
Ans : (C)

45. In a certain code the following numbers are coded in a certain way by assigning sings—
1 2 3 4 5 6 7 8 9
???+??÷.-
Which number can be decoded from the following ?
??-??
(A) 62953
(B) 62935
(C) 62593
(D) 62539
Ans : (B)

46. If UNITY is written as FMRGB in a certain code, how would TRANQUIL be written using the same code ?
(A) GIZMJFRO
(B) TZMFJROM
(C) MJROIZBS
(D) GMPFZROI
Ans : (A)

47. A word given in capital letters is followed by four words. Out of these only one cannot be formed by using the letters of the given word. Find out that word—
EXEMPLIFICATION
(A) FIXATION
(B) EXAMPLE
(C) AXE
(D) EXTRA
Ans : (D)

48. A word is given in capital letters. It is followed by four words. Out of these four words, three cannot be formed from the letters of the word in capital letters. Point out the word which can be formed from the letters of the given word in capital letters—
COMMISSION
(A) OSMOSIS
(B) CONICS
(C) MOAN
(D) COMMON
Ans : (D)

49. In a cricket match, five batsman, A, B, C, D and E scored an average of 36 runs. D scored five more than E; E scored 8 fewer than A; B scored as many as D and E combined; and B and C scored 107 between them. How many runs did E score ?
(A) 62
(B) 45
(C) 28
(D) 20
Ans : (D)

50. The average age of 50 students of a class is 16 years. When 10 new students are admitted, then the average age increased by 0.5 years. The average age of the new students is—
(A) 17 years
(B) 18 years
(C) 19 years
(D) 20 years
Ans : (C)

No comments:

Post a Comment